دسته : روانشناسی و علوم تربیتی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 112 KB
تعداد صفحات : 210
بازدیدها : 228
برچسبها : دانلود پایان نامه پژوهش پروژه
مبلغ : 15000 تومان
خرید این فایلپایان نامه بررسی اثر بخشی آموزشی مهارتهای اعتباری بر سلامت روان شناسی دانش
مقدمه
دورۀ نوجوانی دوره ای است كه در مصادف با تغییر و انتقال در برگ[1]، 1990 ) . استقلال نسبی از والدین و وابستگی به گروه همسالان و دوستان ، رشد و تحول مفهوم خود و هویت یابی اجتماعی و جنسی ، اتتخاب رشته تحصیلی ، برنامه ریزی برای دانشگاه و انتخاب شغل از جمله عواملی هستند كه برای نوجوانان تنیدگی هایی را ایجاد می كنند (فورنت[2] و همكاران ،1998 ) این عوامل تنیدگی زا توأم با خواست ها و تقاضا های آموزشی در محیط مدرسه و انتظارات والدین از نوجوانان ، سلامت و بهداشت روانی آنها را به مخاطره می اندازد و بر عملكرد كلی و تحصیلی آنها تأثیر منفی می گذارد (نایمی[3] و واینیوماكی[4] ،1999 ) پژوهش ها حاكی است افرادی كه در رویارویی با چنین مسائلی فاقد توانایی های لازم و اساسی هستند ، آسب پذیر بوده و مشكلاتی نظیر افسردگی ، اضطراب ، تنهایی و احساس طرد شدگی ، كمرویی ، خشم ، تعارض بین فردی و....را تجربه می كنند. در عین حال پژوهش های بیشماری حاكی است كه بسیاری از مشكلات بهداشتی و اختلالات روانی – عاطفی ریشه های روانی – اجتماعی دارند و ارتقای مهارتهای مقابله ای و توانایی های روانی – اجتماعی در بهبود و سلامت روانشناختی افراد بسیار مؤثر است . این توانایی ها فرد را برای مقابله مؤثر باموقعیت های تعارض زا یاری می كند و شخص را قادر می سازد تا در رابطه با سایر افراد جامعه ، فرهنگ و محیط خود به گونه ای مثبت و سازگارانه عمل كرده و سلامت به ویژه سلامت روانی خود را تامین كند . به همین دلیل در سالهای اخیر آموزش مهارتهای زندگی[5] برای آماده نمودن افراد هنگام مقابله با مشكلات و فشارهای زندگی و ایجاد رفتارهای مثبت و كاهش رفتارهای منفی و در نتیجه دستیابی به زندگی موفقیت آمیز مورد توجه روانشنا سان و دست اندر كاران نظام های آموزشی قرار گرفته است.
[1]-Steinberg , I..
[2] -Fournet , D.N.
[3] -Niemi ,P.M.
[4] -Vainiomaki , P.T.
[5] -Life Skills
مهارت های خاص حل مساله :
مهارت حل مساله فرآیند تفكر منطقی و منظمی است كه به فرد كمك می كند تا هنگام رویارویی با مشكل ، حل های متعددی را جستجو كند و سپس بهترین راه حل را انتخاب نموده و مساله ای را با موفقیت انجام دهد . این مؤلفه دارای چهار فعالیت می باشد كه برخی از مؤلفان آنها را مراحل حل مساله نامیده اند و عبارتنداز :
1- تعریف و ضابطه بندی مسأله : در این مرحله به فرد آموزش داده می شود كه در خصوص مشكل خود فكر كرده و در یابد كه چه عواملی در ایجاد مشكل دخالت دارند . در این مرحله بایستی مشكل به صورت دقیق مشخص شود و چنانچه مساله به صورت مبهم و یا پیچیده باشد ، نمی توان راه حل های مؤثری جهت حل مساله پیدا كرد.
2- ایجاد راه حل های جانشینی : در این مرحله به فرد آموزش داده می شود تا راه
حل های متعددی برای مشكل خود بیابد .به این صورت كه به روش بارش فكری ،ذهن خود را آزاد بگذاردو راه حل هایی را كه به ذهنش می رسد یادداشت كند .
3- ارزیابی راه حل ها و تصمیم گیری : در این مرحله فرد هر یك از راه حل ها را مورد قضاوت و ارزشیابی قرار می دهد . موضوع مهم در این مرحله سودمند بودن یا نبودن راه حل های ست ، فرد پیامد هر یك از راه حل ها را پیش بینی می كند
و سودمندی آنرا برای خود و دیگران ، مورد قضاوت و ارزشیابی قرار می دهد .
4- انجام و تصریح را حل : یعنی توانایی انجام ، نظارت و ارزیابی راه حل ها و پاسخ های مقابله ای به طور مؤثر . در این مرحله به فرد آموزش داده می شود راه حل های مفید و سودمند را انتخاب نموده و آنها را در عمل اجرا كند و پیامدهای اعمالش را مورد توجه قرار دهد ، چنانچه راه حل رضایت بخش بود به مشكل پایان داده می شود و فرایند حل مساله پایان می یابد و چنانچه یك راه حل مؤثر نبود فرد باید از راه حل های دیگری كه در اختیار دارد استفاده نماید و یا فرایند حل مساله را از ابتدا شروع كند . حل مساله زمانی پایان می یابد كه دیگر موقعیت برای مساله زا نیست (نوری ، 1381).
خرید و دانلود آنی فایل