تحقیق بررسی و طراحی مبلمان شهری یكپارچه

تحقیق بررسی و طراحی  مبلمان شهری یكپارچه تحقیق بررسی و طراحی  مبلمان شهری یكپارچه

دسته : -پژوهش

فرمت فایل : word

حجم فایل : 90 KB

تعداد صفحات : 263

بازدیدها : 196

برچسبها : دانلود تحقیق پیشینه تحقیق

مبلغ : 12000 تومان

خرید این فایل

تحقیق بررسی و طراحی مبلمان شهری یكپارچه

بررسی و طراحی مبلمان شهری یكپارچه

چکیده ی قسمتهایی از متن:

1- شناخت فرصتها ونیازها

1-1- جستجوی نیازها :

باتوجه به رشد روز افزون شهرها وتوسعه هر چه بیشتر شهر نشینی در تمام جهان و بخصوص كشورعزیزمان نیاز های شهری شهروندان در كانون توجه هرچه بیشتر قرارمی گیرد.

فشارهای روز مره وارد بر شهروندان یك شهر به اندازه‌های بالاست كه وظیفه طراحان شهری ایجاب می كند با در نظر گرفتن نیازهای شهروندان در سطح شهر وایجاد فضای مناسب برای شهروندان تلطیف هر چه بیشتر فضای شهری بكوشد. امروزه نیازهای شهروندان با گذشت زمان كاملا تغییر یافته . شهروندان شهر های بزرگی مانند تهران در دنیا در شهركهای مسكونی خاصی زندگی می كنند كه در داخل ویا حومه شهر قرار دارندو اكثر آنها بیشتر برای انجام كار از شهركهای اطراف شهر ونقاط حاشیه شهر خود را به مركز شهر می رسانند. با گسترش شهر ووسعت دامنه آن وهمین طور مزایای انبوه سازی مسكن روز به روز بر نیاز به این شهركها افزوده می شود وتعداد آنها نیز با همین نیازرو به افزایش است.

این شهركها در واقع شهرهایی هستند دراشل كوچك آنها تمام نیازهای یك شهر را دارند ولی باید این مسئله را مد نظر قرار داد كه نیازهای این شهر در واقع نیاز شهروندان این شهركها نیازهای خاصتری می باشد این توسعه روز افزون شهری از یك جهت وازجهت دیگر نیاز به ارتباطات در زندگی مدرن شهری امری بدیهی می باشد. امروزه بسیاری ازشهروندان از تلفن همراه در سراسر دنیا بهره مندند ولی باید اعتراف كرد تلفن همراه به هیچ وجه نتوانسته نقش تلفن های عمومی شهری را ایفا كند وشهروندان را از این تلفنها بی نیاز كند وبا وجود تلفنهای همراه تلفنهای عمومی داخل شهرها هنوز یك نیاز واقعی محسوب می شود وجزئ كارامد ترین تجهیزات شهری می شود.در نتیجه در شهركهای مسكونی نیز كیوكسهای تلفن عمومی می باشد كه می‌توان به طور خاص طراحی آنرا برای این شهركها مورد مطالعه قرار داد.

برای این كار لازم است كه اطلا عات بیشتری در مورد مبلمان شهری وجایگاه طراحی مبلمان شهری در فضاهای شهری داشته باشیم .به طور كاملا مشخص امروزه مبلمان شهری جزء لاینفك یك شهر می باشد و از اهمیت خاصی درشهرها برخوردار است. البته این موضوع از ابتدای قرن بیستم وانقلاب صنعتی در انگلستان ومتعاقب آن در اروپا كه باعث شكل گیری شهرهای مدرن شد كاملا احساس می شود .برای شناخت بیشتربه مبلمان شهری اندكی در مورد توسعه تاریخی مبلمان شهری خواهیم نوشت ولی بطور  كلی باید بدانیم كه با توجه به نیازهای شهروندان بخصوص شهركهای مسكونی به مبلمان شهری بر طرف كردن نیاز های شهروندان در محیط شهر وشهركها امروزه یك نیاز است.

...

مبلمان شهری یكپارچه :

ابداع خانواده قابل توسعه از مبلمان شهری كه اتصالات مشابه وپایه نگهدارنده مشترك داشته باشد , هدف سیستم های   مبلمان یك پارچه است .ویژگی چنین سیستمی ضمن ایجاد هماهنگی در اجزائ شهر موجب كا هش مصرف مواد ,تقلیل هزینه های ساخت و كاهش ابعاد می شود .

تعریف پایه یا ستونی واحد كه مورد استفاده روشنایی و اسامی خیابان ,علایم وزباله دان وغیره باشد می تواند از تكثیر جز ئیات اضافی بسیار در خیابان بكاهد . در حالی كه هم

اكنون هر سازمانی برای خودپایه ای تعبیه می كندوفقط ازقسمت محدودی از آن بهره می جوید ,ضمن آنكه اتصا لات نگهدارنده خاص خود و دهها ماده ورنگ نا همگون دیگر را نیز به آن اضافه می كند . یكپارچه‌گرایی و اشتراك مداری در چنین مواردی نه تنها موجب هماهنگی بصری می شود بلكه به هویت منطقه ای وشهری هم كمك می كند .

نكته ظریف در این میان وجه تمایز سیستم های یك پارچه با سیستم های چند منظوره است .در یك سیستم چند منظوره ,محصول از ابتدا به این قصد طراحی می شود و احتمال دگرگونی در سیما وپیكره آن زیاد است .اما در مبلمان یك پارچه لزوماً چنین هدفی دنبال نمی شود .بلكه اجزا و عناصر مورد نظر در صورت تطابق وحفظ پیوستگی ظاهری با عنصر ثابتی یك پارچه می شود .

3- سابقه تاریخی

مبلمان شهری , مجموای از تجهیزات وتسهیلاتی است كه كیفیت وكارایی زندگی را در شهر وخیابان ارتقا می بخشد . در برسی سیر تحول این مجموعه وسابقه تلاشهای پیشین

انچه كه قابل ذكر است ,ارتباط تنگا تنگ تاریخی وتفكیك ناپذیر این عنا صر با خاستگاه خود است ...

بخشهای پایانی تحقیق:

طراحی زباله دان شهری بر اساس قابلیت تفكیك زباله ها، كاری است كه شركت بوسه‌دیزاین[1] در اولم[2] آلمان انجام داده است. این طرح برپایة ایدة دانشجویی شكل گرفته كه جایزة طراحان جوان ایالت باواریا را نیز اخذ كرد. استوانه هایی فلز با درپوش رنگی برای تفكیك زباله ها (شیشه، كاغذ و منسوجات) بخشی از محصول است كه سر از زمین برآورده است، اما بخش اعظم محصول در زیرزمین است كه فضای ذخیره سازی زیادی برای زباله ها فراهم می كند این مخزن با استفاده از دستگاه به راحتی تخلیه می شود و هنگام استقرار به عنوان یك عنصر شهری زیبا و كارآمد عمل می كند. (تصویر 110).

آنچه كه بیان شد تنها نمونه های كوچكی بود از انواع طرح های سازگار با محیط برای شهر و خیابان بدیهی است هر شهری بنا بر ویژگیهای اقلیمی، فرهنگی، سنتی، اجتماعی و غیره می تواند مكانی بالقوه برای این گونه اندیشه ها باشد. این دیگر برعهده طراحان و صاحبان فكر و اندیشه است كه چگونگی در این جهت حركت كنند. خواه ناخواه دنیای‌ آینده به این نكات تفكرات احترام می گذارد و به این سمت می‌رود.

3- كوریتیبا، تجربة پیروز اندیشه سبز[3]

تا اواخرقرن نوزدهم  حتی خیالپردازی مانند ژول ورن هم نمی توانست شهری را با بیش از یك میلیون نفر سكنه تصور كند. با این حال تا سال 2010 بیش از 500 نقطه روی زمین چنین وضعی خواهند داشت كه 26 نقطه از آنها نیز جمعیتی بیش از 10 میلیون نفر را در خود جای خواهند داد. در حقیقت برای اولین بار در تاریخ، ساكنان شهرها از مناطق روستایی بیش تر شده اند.

شهرها به گونه ای رشد یافته اند كه بیشتر پاسخگوی نیاز خودروها باشند. جابجایی با وسایل نقلیه شخصی بر چیدمان فیزیكی شهرها،  موقعیت منازل، كیفیت تجارب و صنایع و حتی الگوهای روابط متقابل انسانی تاثیر گذاشته است. طراحان شهری در اطراف بزرگراهها، سازه های طبقاتی برای توقف خودروها پیشنهاد می دهدو در صدد ارائه الگوهای كاهش ترافیك در ساعات پررفت و آمد خیابانها هستند. مهندسان شهر هم اغلب به بهای نگرانیهای زیست محیطی  تلاش می كنند با محدود كردن حدود ثغور شهر، طبیعت را كنترل كنند. شهرها برای حل معضلات زیستی خود نظیر فاضلاب و انواع آلودگیها به راهبردهای سنتی تكنولوژی متوسل می شوند.

كوریتیبا مركز ایالت پارانا[4] در جنوب شرقی برزیل مسیر متفاوتی را برای حل مشكلاتش برگزید. این شهر یكی از پر رشدترین شهرهای این كشور است كه مناطق مركزی‌اش همچون قارچ از 300 هزار نفر در سال 1950 به 2/1 میلیون نفر در سال 1990 رسید. ماهیت اقتصادی كوریتیبا در خلال این سالها از بن تغییر كرد. جایی كه زمانی قطب محصولات و فرآورده های كشاورزی بود به كارخانه صنعتی تبدیل شد. پیامدهای چنین تغییر پرشتابی برای دانش پژوهان توسعه جهان سوم آشناست: بیكاری، اسكان های غیر معمول و موقت، تراكم، راهبندان و زوال محیط زیست. اماكوریتیبا سرانجامی همچون بسیاری از همزادانش نداشت. اگر چه فقر و درآمد پایین دو شاخص این شهر هستند، در عوض آلودگی كم، نرخ پایین جنایت و فرهنگ شهرنشینی توسعه یافته از نكات برجستة این شهر هستند.

1-2- طراحی با طبیعت

چرا در جایی كه دیگران با شكست مواجه شده اند، كوریتیبا پیروز شد؟ حكومت پیشرفته شهر، كوریتیبا را به آزمایشگاه زنده ای برای آزمودن سبكی نو از توسعه تبدیل كرد: اولیت دادن به و سایل جابه جایی عمومی بر وسایل نقلیه شخصی، فعالیت در راستای حفظ محیط و نه علیه آن، رهیافتهای مناسب شهری به دور از فناوری های پیشرفته صرف و بدعت در شركت شهروندان در تصمیم گیریها به عنوان برنامه‌ریزان اصلی این توسعه.

در این شهر مسیرهای ویژه اتوبوس و دوچرخه، پارك ها را با سیستم حمل و نقل شهری یكپارچه كردند (تصویر 111). سیاست «طراحی با طبیعت» مسائل  زیادی را حل كرد: سیلاب پرهزینه و تحمل ناپذیر را به خاطره ای در دوردستها بدل كرد و شهر را از سرمایه گذاری كلان برای كنترل آن رهایی داد. شاید از همه مهم تر استفاده از دشت سیلابی مصنوعی برای زمینهای پارك بود كه توانست فضای سبز هر نفر را از نیم متر مربع در سال 1970 به 50 متر مربع در سال 1996 افزایش دهد.


- Busse  Design[1]

- Ulm[2]

[3] - این قسمت خلاصه ی برگردان مقاله ای به همین نام است از مجله یscientific Americam مارس 1996 به قلم «یوناس رابینوویچ و جوزف لیتمن» (Jonas Robinvitch & Josef Leitman)

- Parana[4]

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید