مقاله تأثیر خشکسالی و ترسلی بر محصول پسته در شهرستان زرند

مقاله تأثیر خشکسالی و ترسلی بر محصول پسته در شهرستان زرند مقاله تأثیر خشکسالی و ترسلی بر محصول پسته در شهرستان زرند

دسته : -پژوهش

فرمت فایل : word

حجم فایل : 173 KB

تعداد صفحات : 8

بازدیدها : 247

برچسبها : دانلود مقاله

مبلغ : 9900 تومان

خرید این فایل

مقاله تأثیر خشکسالی و ترسلی بر محصول پسته در شهرستان زرند

مقاله تأثیر خشکسالی و ترسلی بر محصول پسته در شهرستان زرند

چکیده

در عصر حاضر افزایش جمعیت و عوامل وابسته به آن از یک طرف و وقوع پدیده خشکسالی از طرف دیگر، همواره باعث تلاش بیشتر بشر برای پیداکردن راه‌حل‌های مناسب تأمین و مصرف بهینه آب شده است. اما با همه تلاش‌ها، و با همه فناوری‌های جدید، می‌توان اذعان نمود که هنوز بشر در مقابل نوسان‌های بارش که بر حسب مورد باعث خشکسالی یا سیل می‌شود، شدیداً تأثیر‌پذیر است. براین اساس، سعی بر این بود که در این پژوهش تأثیر خشکسالی بر روی محصولات کشاورزی برای شهرستان زرند  انجام شود.

برای اینکارسطح زیر کشت محصول پسته که 90درصد محصولات کشاورزی شهرستان زرند را تشکیل می دهد را در طی مدت ده سال و همچنین شدت خشکسالی این سالها را با نرم افزارSPI و همبستگی  بین بارش و میزان تولید محصولات کشاورزی را با ستفاده از SPSSبدست آوردیم ، تحلیل‌های همبستگی صورت گرفت که نتایج آن حاکی از عدم ارتباط قوی و معنی دار بین این دو فاکتور بود.

 نوساناتی در تولید محصولات کشاورزی وجود داشت، اما  این نوسانات را نمی‌توان به میزان بارش ارتباط داد. موارد دیگری مانند استفاده از کودهای شیمیایی، سموم کشاورزی و بطور کلی پیشرفت علم و تکنولوژی کشاورزی و همچنین علایق کشاورزان می‌تواند در این مسئله تأثیرگذار باشد.

 

کلیدواژه:محصول پسته ، خشکسالی ،شاخص SPI ،محصولات کشاورزی.

 

  1. 1.        مقدمه

بر اساس مطالعات طرح جامع آب کشور، ریزش‌های جوّی (بیش از 413 میلیارد مترمکعب)، منشأ اصلی منابع آب ایران را تشکیل می‌دهد. از این میزان، حدود 71 درصد آن به‌صورت تبخیر از دسترس خارج شده و تنها بخشی از آن (معادل 5/88 میلیارد مترمکعب) جهت مصارف بخش‌های کشاورزی، صنعت، معدن و شُرب برداشت شده است. ذکر این نکته ضروری است به رغم آنکه 94 درصد این مصارف، تنها به بخش کشاورزی اختصاص می‌یابد (وزارت نیرو، 1377)، لیکن به‌دلیل محدودیت منابع آب، از حدود 37 میلیون هکتار اراضی مستعد کشاورزی، فقط 8/7 میلیون هکتار به‌صورت آبی کشت می‌شود (بریم‌نژاد و پیکانی، 1383).

-مواد و روش‌ها

تعیین شاخص خشکسالی

در ارزیابی خشکسالی، تعیین مجموعه‌ای از شاخص‌های مناسب و دقیق از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. با استفاده از شاخص‌های خشکسالی می‌توان شدّت، مدّت و وسعت خشکسالی را کمّی کرده و به‌صورت دوره‌ای ارزیابی نمود. شاخص‌های متعددی برای ارزیابی خشکسالی بکار برده می‌شوند (بداق‌جمالی و همکاران، 1384) که در بین آنها، شاخص استانداردشده بارش[1] (SPI) در تحلیل منطقه‌ای خشکسالی و مطالعات تطبیقی و مقایسه‌ای میان مناطق مختلف متداول‌تر بوده و قابلیت بالای آن در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است (بیان[2] و ویلهایت، 1998؛کیانتاش و دراکوپ[3]، 2002). این شاخص توسط مک‌کی[4] و همکاران (1993)

تجزیه و تحلیل فراوانی و شدت ترسالی و خشکسالی در دوره زمانی 1361-1362تا1391-1392

جهت تعیین فراوانی و شدت ترسالی و خشکسالی در محدوده مطالعاتی از داده‌های 14 ایستگاه بارانسنجی (کرمان، زرند، سیریز، بی بی حیات ، کوهبنان ،


[1]Standardized Precipitation Index

[2] Byun

[3] Keyantash & Dracup

[4] McKee

 

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید