دسته : معارف اسلامی
فرمت فایل : word
حجم فایل : 139 KB
تعداد صفحات : 60
بازدیدها : 535
برچسبها : دانلود مقاله
مبلغ : 5000 تومان
خرید این فایلفهرست:
تاریخچه
مقدمه
فصل اول: برزخ
برزخ از نظر لغت و اصطلاحات
برزخ در کتب لغت
عالم برزخ کجاست
برهوت کجاست
جایگاه پیامبر (ص) و ائمه طاهرین (ع) در عالم برزخ
زیارت اموات و اهل قبور
مشروعیت زیارت اهل قبور از نظر سیده پیامبر و امامان
باقیات الصالحات
فایده خیرات برای اموات در عالم برزخ
بخشی از ویژگی های عالم برزخ
سؤال دو فرشته نکیر و منکر در قبر
داستانی از جهان برزخ نشانگر اوضاع آن جهان
علاقه خاص آیت الله حائری به کربلا و رسیدن او به مراد در عالم برزخ
فشار قبر
برزخ
فصل دوم : ویژگی های برزخ
حقیقت برزخ
اثبات برزخ
ویژگی های برزخ
بعد از مردن چه عالمی است
زندگی پس مرگ
عالم برزخ
قیامت کبری
رابطه و پیوستگی زندگی این جهان و زندگی آن جهان
تجسم و جاودانگی اعمال و مکتسبات انسان
عالمی به نام عالم برزخ
فصل سوم : نتیجه گیری
فصل چهارم: منابع و مأخذ
بخشهایی از متن:
چكیده برزخ:
در این مقاله می خوانیم كه تمام اقوام و ملل با هر دین و بینشی در طول دوران مختلف،حیات مبدأ و مقصد را پذیرفته اند و آن را قبول كرده اند وآنچه در این مبحث آمده جز بیان كیفیت رستاخیز چیز دیگری نیست و دین اسلام كه كامل ترین ادیان الهی است برجسته تر از بقیه ادیان قیامت،برزخ و حوادث پس از مرگ را مطرح كرده است و با برهان و دلیل پاسخ به این سؤالات را داده و در ضمن پاسخ به آثار تربیتی آن یعنی تنبیه و تشویق هم پرداخته.
كلاَ برزخ را می توان به عالم رؤیا تشبیه كرد یعنی برزخ عالمی است كه انسانهای مثالی در كنار هم چون عالم جسمانی زندگی كرده و لذت و سختی دارند لذا در این مقاله كه دارای چهار فصل می باشد به معنی لغوی برزخ و آیات قرآن و روایات ائمه اطهار (ع) و ویژگی های آن فشار قبر و ... می پردازیم و در فصل دوم به ویژگی های عالم برزخ می پردازیم و عوالم بعد از مرگ و قیامت كبری و ... اشاره ای داریم.
در فصل سوم نتیجه ای كه به آن رسیده ایم و در آخرین فصل به منابعی كه از آن استفاده شده است می پردازیم. ...
...
حقیقت برزخ
حقیقت عالم برزخ همان چیزی است كه فیلسوفان در میان عوالم وجود از آن به «عالم مثال» تعبیر می كنند كه مجرد از ماده است و برخی از عوارض مادی چون شكل و مقدار را داراست از نظر مرتبه بین عالم ماده و عالم عقل قرار گرفته است. و انسان بعد از مرگ تا بر پایی قیامت در آن حیات خواهد داشت و هم اكنون نیز محیط به انسان هاست، چنان كه از برخی نقل شده كه از كلمه وراء در آیه «و من ورائهم برزخ الی یوم یبعثون» معنای احاطه را استفاده نموده اند. با ملاحظه برخی آیات قرآن شواهدی می توان یافت كه بدن برزخی به لحاظ خصوصیت شبیه بدن دنیایی است و نفس به آن تعلق پیدا می كند. «و خلقنا لهم من مثله ما یركبون» در روایتی از امام صادق آمده كه: روح پس از مرگ به بدنی مانند بدن دنیوی منتقل می شود... روایات دیگری نیز به همین مضمون وجود دارد كه برخی برای تطبیق آن ها با بدن مثالی تلاش نموده اند. بعضی نیز معتقدند كه روایات خاص و عام با هم تنافی دارند مبنی بر اینكه روح بعد از مفارقت بدن به اجسامی كه در نهایت لطافت هستند تعلق می گیرد. در پاسخ باید گفت كه این اجسام شبیه جسم جن و شبیه بدن عنصری هستند به نحوی كه اگر كسی او را ببیند می گوید این همان شخصی است كه در دنیا او را دیدیم.
اثبات برزخ
برخی گفته اند اصولاً مسئله برزخ ماهیت نقلی دارد و عقل به آن راهی ندارد. با این حال بعضی بر این عقیده اند كه علاوه بر ادله نقلی، دلائل عقلی نیز می تواند ثواب و عقاب برزخی را اثبات كند. البته تجزیه و تحلیل ادله یاد شده نشان می دهد كه این ادله بیش از آنكه ضرورت برزخ را اثبات كند امكان آن را ثابت می كند. در هر حال این نكته درخور توجه است كه تبیین عقلی نوعی بقا برای انسان در قالب بقای روح كه استمرار وجودی انسان را پس از مرگ تضمین كند، از پیش فرض های مسلم پذیرش عقلانی برزخ است، هر چند در این بیان برخی احتمال پذیرش حقیقت حیات برزخی را بدون پذیرفتن حقیقتی به نام روح و نفس برای انسان را نیز مطرح كرده اند.
افزون بر این، برای اثبات برزخ ممكن است به ادله تجربی وحسی با استفاده از روش هایی كه می توان با ارواح گذشتگان ارتباط برقرار كرد نیز بهره گرفت، این روش ها كه در علمی به نام فراروانشناسی ارائه می گردد، اثبات می كند كه برای مردگان، نوعی حیات و زندگی تحقق دارد كه همان برزخ است. توجه به این نكته نیز لازم است كه خواه دلیل عقلی را در اثبات حیات برخی بپذیریم خواه آن را ناتمام بدانیم، در هر صورت، اصل این مساله در مجموعه معارف اسلامی امری روشن است و از همین روی برخی از صاحب نظران احتمال ضروری بودن آن را بعید ندانسته اند. به عقیده برخی از محققان، مساله حیات برزخی در اواسط عهد رسول خدا از ضروریات قرآنی نبوده و حتی امروزه نیز برخی از مسلمانان كه نفس انسان را مجرد نمی دانند، به نوعی این حقیقت را نمی پذیرند.
خرید و دانلود آنی فایل